on Wednesday 27 July 2011



































Indonesia – Sulawesi

Hegyek, vizibolenyek, oriasi rizs ultetvenyek(huuraaaa,imadom a rizst!),tribal faragasokal es vivid szinekkel diszitet hajo alaku hazak,gazdag tradicionalis kultura, a halal es a temetes korul forgo elet, vilagon egyedi temetesek, bolenyaldozatok, sziklakon logo meg sziklakba veset koporsok es jo kajak varnak Torajan.
A Torajaiak mind katolikusok viszont ahogy az mar Indoneziaban megszokot ez a valas is osszekeveredet a regi helyiek valassaval es szokasaikkal.
A halal erdekesen a kozpontba kerult szamukra, ha valaki meghal a foldi javakat magaval visszi a menybe es ez biztositja majd szamara az orekkevalo boldogsagot. Ezert a halotat csak akkor temetik el ha mar meg van hozza a zseton. Neha eveken akar ev tizedeken keresztul is egy szobaban raktarozzak a tetemet es ugy kezelik mint egy elo embert, mivel csak az halot aki el van temetve. A nagypapanak teat es kajat visznek, az unkak beugranak koszonni es megkerdezni,h hogy van es mit csinal, meg hasonlo szamomra morbid dolgok.
A temetes akar egy hetig is eltarthat es minden napnak meg van a kulon szerepe. Az elso napon tortenik meg a halot setaltatas, igen, jol olvasod!! 2 balik megfogja a hullat es korbesetal vele.
Ezt a napot kihagytam, nem azert mert nem vagyok eleg perverz hanem mert lemaradtam rola.
A kovetkezo napokon fogadjak a vendegeket es viziboloenyeket meg disznokat aldoznak.
A tobbit doihelyban:
-    Minnel rangosabb egy csald a faluban annal tobb alat aldozatot kell hoznia az elhunyt csaladtagja temetesen. A bolenyszarvakat pedig a hazakra akasztjak, igy mutatvan, h ki vagyok en?!
-    Neha akar tobb 100 bolenyt is felaldoznak
-    Minden 24 boleny utan legalabb egy albino bolenyt fel kell aldozni
-    Az albino boleny akar 10.000 amcsi ropogos dolcsiba is kerulhet
-    Ha elmesz vkinek a temetesere ajandekot kell vined
-    Minnel kozelebb alsz az elhunyt casladjahoz anal nagyobb erteku ajandekot viszel
-    En csak egy nagy doboz cigit vittem
-    A koporsokat azert fuggesztik vagy vesik a sziklakba mert tele van mindenjoval es mogyoroval, tehat a roszbacsik nem tudjak kilopni azt mert ok nem tudnak sziklat maszni
-    A halott hozzatartozoi rendszeresen ajandekot visznek a koporsohoz amire a turista azt hiszi,h szemet. Ez cigi,ruha,alkohol meg minden mas kreativ dolog szokot lenni
-    Ha elolvastad az egesz telenovelamat amit most lekormoltem kapsz 1 sort, ha pedig nem es csak a kepekre voltal kivancsi akkor menj a pibe!




 Ez Tana Toraja emblemaja, foleg a rizstarolo "hazakon" talalhato ez a motivum.


Itt taroljak a rizset.



BolenyszarV



Dob.