on Friday 4 February 2011

Tradicionalis bab.






Java culturalis varosa es az utolso varos aminek szultanja van Indoneziaban. A szultan palotajat mara egy muzeum szerusegge alakult at, tele turistakkal.
Jogja(igy szoktak “becezni“) fobb latvanyossagai:
-    A szultani palota- Kraton
-    A regi szultani furdo – Taman Sari
-    Malioboro utca, ami egy hosszu uzletsorbol all ahol ajandektargyakat es tradicionalis javai textilt , Batik-ot es wayangot(arnyjatek babak) arulnak
E mellet nem messze Jogjatol talalhato a hires Borobudur budhista es Phrambanan hindu-budhista templom komplexumok.

Batik:  “A batikolas az anyag diszitese olyan modon, hogy az anyag bizonyos reszeit forro viasszal fedjuk. Ezutan hideg vagy langyos festekfurdobe helyezzuk a darabot, amely a viasszal fedett reszek kivetelevel tetszes szerinti szint - szineket - kap. A viaszreteg eltavolitasa utan az elobb lefedett reszeken elotunik az anyag eredeti alapszine. “
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/batik.html
Ami erdekes a batikban az az, h minden regionak es varosnak meg van a sajatos batik stilusa. Neha teljesen kulomboznek a szinek es az abrak is.

Wayang: osi javai bab- es arnyjatektipusok osszefoglalo neve. A vajang-babok prototipusa a wayang kulit - borbol csipkesen kivagott, atlyuggatott, gondosan kifestett arnyfigura. A X. szazad elott kialakult forma eredete a thalubomalata nevu del-indiai babfajtara vezetheto vissza. Az arnyjatek muveszete feltehetoen a hinduizmussal egyutt kerult Java szigetere.
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/vajang.html


A Kratonban
Nemigazan csunya mennyezet.

Ebben hordoztak a szultan jobbra-balra-ossze-vissza

Tradicionalis vizszuro. Vulkanikus kozetbol keszult. A fenti resz egy nagy ko-kocsog amibe beleontik a vizet maj ezen atszuridik es ihato lesz.
Szultani or. Ezek az orok csak a tradicionalis Kris-szel(hullamos tor, kep: http://remikeutazobloggja.blogspot.com/2011/01/szelemek-es-samanok-estje.html ) vannak felfegyverkezve.
Egyes kriseknek termeszetfeletti hatalmuk van. Bar en nem hiszek a feketemagiaban meg az ehez hasonlo dolgokban de meg feher embertol is halottam, h egy kris majdnem tonkre tette a csaladja eletet mivel nem gondozta(megmosni es etetni kell). Raadasul nem egyszer magatol "kiszabadult" a bezart fiokbol es a szoba kozepen fekudt.
Majd mikor megszabadultak tole egybol hejrejott minden.

Wayang muhely.

Felkesz wayang


Kesz wayang.



Arnyjatek wayanggal.


Ikat keszites

Taman Sari
A regi szultani furdo


Remike itt tomi magaba a cukornadt. HIHETETLENUL EDES !!!!!
Sok helyen lehet kapni friss cukornad dzsuszt.
Eloted ledaraljak es jeget adnak hozza. Tudni kell,h ez a le annyira edes(es fincsi),h mikor eloszor kiprobaltam megszedultem ugy felvitte a vercukrom :P
Egy nagy pohar ara(kb 3,5-4dl) 5000Rp(2Ron)

A jogjai vendeglatom hazabol tokeletes volt a kilatas a rizsfoldre.

 
 Es a kecoja fel volt szerelve egy 25funkcios kondigeppel.
Futopad,csipo forgato,evezo pad,bicikli,segrazo maszazsgep es meg egy csomo mindenre kepes volt ez a fantasztikus szerkezet.