on Thursday 14 April 2011






















  Indonesia - Nusa Tengara Timur - Komodo & Rinca islands

      Eljott a nagy varva vart nap, izgulas meg nagy keszulodes, halyora szalunk es indulunk is Komodo es Rinca szigetekk fele,h meglessuk a vilag legnagyobb gyikjat(igen van nalam nagyobb gyik).
A Rinca es Komodo szigetekre valo elso expediciot a Hollandok szerveztek 1910ben. Ez is azt bizonyitja,h mennyire elszigetelt teruletrol van szo. Bar egy teoria szerint a kinai tradicionalis sarkanyt a Komodoi srakany ihlette es mielott igazan felfedeztekk volna oket nehany helyi halasz es gyongybuvar hatalmas gyik farkat es fogakat talaltak.
Ez a kulonleges es sehol mashol a vilagon nem talahato gyik  akar 4m hosszura es tobb 100kg is megnohet. Nem epp egy hazialat mivel vaddisznot,szarvasoakt es vizibolenyeket esznek. Testuk hatalmas es massziv,eros labakkal(18km/h sprintel),farokkal (fegyverkent is hasznazlja,olyan eros a csapasa),pikkelyes borrel es nagy foggakal van felszerelve. Na es a titkos fegyverukkel a nyalukkal. Moricka csak blofolt mikor azt mondta,h szembekoplek es kieg a szemed, de a Komodoi sarkany ha megharap egy bolenyt az 2 het mulva meghal mivel tobb mint 200 kulombozo nagyon eros bakterium talalhato a nyalaban. De ezen kivul nehe embert is eszik, nem egy eset volt mar ra, vagy csak arra,h megharapjon valakit.
Ez esetben helikopterrel kell Balira(450km) vinni a serultet mert ha nem latjak el egybol meg a legerosebb antibiotikumok szedese mellet sincs tul sok eselye a tulelesre.
Ez a gonosz es csunya alta raadasul kannibal is, megeszi a nostenyek tojasait es a kissebb sarkanyokat is. Ezert amig elerik a kb1,5m magassagot a fakon elnek rovarokra majd madarakra vadaszva.
Bar kulselyerol azt gondolnak,h egy oskori dino de ez egy nagyon is modern alat. Az,h miert csak Komodon(1300db),Rincan(1100db) es Flores(kb 50db) egyes helyein elnek az mai napig egy rejtej, mint az,h miert  van 3,4x tobb him mint nosteny.
     Megerkeztunk Rincara es mar indultunk is a sarkany leso turara a Rambo nevezetu rangerunkel aki tetotol talpig fel volt szerelve specialis svajci-izraeli sarkanyelharitasra tervezett felszerelessel: papucs,hoszu kamuflazs mintas gatya, eredeti kinai nike triko es bezbolsapi, 5lejes Ray Baan napszemcsi es az elmaradhatatlan fegyver, egy 1-1,5m es bot aminek V alaku vege van.
A vicces az egesz turaban az,h sokan nem latnak sarkanyt csak a falu konyhaja mellet,mivel a sziget akkora,h ha nincs szerencsed 2 napig is trakingelhetsz csak,h 1 sarkanyt lass.
De nekem volt szerencsem 

Rinca utan a Flying Fox island mellet kototunk ki ami tulajdonkeppen nem is volt egy igazi sziget csak egy mangrove erdocske sok deneverrel.



Az uj hajonk tetejen.

Az uj kapitanyunkal

Jel arra, h a sarkanyok nem rovarokon elnek.


Es itt van amire annyira vartunk!

Majdnem higadt vagyok a kepen, majdnem.




Az erdoben a feszket orzi ez az anyasarkany

Bepozoltam enis





A tajkep valami fantasztikus volt!



Kajamaradvany

Fris kaja.


Oroszlanhal.


Delfinke.

Mangrove erdo tele batmanekkel.


Egy 1,5m-es hungarocelen hajokazo balik odaevezet hozzank,h ezeket ranksozza.