on Saturday 27 August 2011
 





Indonesia – Maluku –  Ambon island – Ambon city

A Maluku szigetek partmenti fovarosa nyugodt csendes helynek tunik az autokat es motorokat leszamitva. Sajnos nem volt mindig ez igy, nem is olyan reg 99ben kezdodtek a problemak a nagy Azsiai krizissel mikor az Indonezia altal megszalt Kelet Timornak vegre sikerult megszabadulnia megszaloitol(na de milyen aron?! az egesz orszagot porig egettek es meg a mai napig sincsenek rendes utaik). Kelet Timor onalosaga inspiralta az RMS (Republik Maluku Selatan,1950ben alakult mikor Indonezia 350ev Holland megszalas utan kivivta maganak a szavadsagot. Ez a csoport celja az volt,h Del Malukubol egy orszagot kovacsoljon mivel az itteniek keresztenyek voltak es megijedtek a muszlimok altal vezetett Indoneziatol) csoportot ,h ujra megprobaljon indoneziaval harcbaszali az onnalosagert. Mivel ekkora mar a Muszlim-Kereszteny arany a regioban mar kb 50%-50% ra not,igy eleg kemeny ellenalasba utkoztek. Volt itt a Muszlimok szisztematikus kiirtasatol kezdve extrem jihadistak(csak egy egyszeri alkalommal tobb mint 3000fo erkezet Javarol) importalasaig minden! Muszlim es kereszteny faluk porra egetve, csaladok kegyetlenul legyilkova es elmenekulve jelentette a mindennapi eletet a Malukuiaknak 4even keresztul. Sejtesek szerint az Amerika volt aki Indoneziara eroltette a malukui harc veget, ez volt talan az egyetlen  2001es New yorki terrorista tamadas egyetlen pozitiv hatasa.
Az ember azt gondolna, h amerre nez csak letort es szomoru arcokat fog latni es remiszto csaladi tragediak mesei fogja hallani heteken keresztul. De nem! Minednki boldogan eli az eletet mintha mi sem tortent volna.
Eleg a sok harcbol, szoval a del malukuiak a vilag egyik legkulonlegesebb tribal nepe volt(hagyomanyok,vallas,fantasztikus faragasok,arany es ezust ekszerek) amig a mocskos Protestans Holland papok mindent ami az itteniek tradicionalis eletehez tartozott elkoboztak es elegettek. Persze azert az aranyat,ezustot es a tobb szaz eves faragasokat haza vittek. Olyan jol vegeztek a munkajukat,h mara a malukuiak csak akkor tudjak,h mi is volt az o eredeti vallasuk es hagyomanyaik ha utana olvasnak.

Vege a tortenelem oranak!

Masreszrol amit fontosnak latok megemliteni az az lenne, h:
-    A malukui ferryk pocsekok es sokszor meg a padlon sem talalsz enyi helyet,h lerakd a hatsofeled
-    Olyan dolog is tortent a ferryn,h az emberkek bemasztak a mentocsonakokba es az ejszaka kozepen az leszakadt es mindmeghaltak. Utolso utazasomon lattam, h a halyon levo munkast lefizettek, h a csonakban aludhassanak.
-    Sok mindent be lehet szerezni ezeken a ferry utakon mint pl: olcso,hazi eukaliptusz olaj ; pioca zsir ami arra szolgal, h a kismeretu pucadat jol megnovezd. Persze amikor rakerdeztem az arus bacsitol,h ”de ugye te is hasznalod es jo nagy?! Mutasd csak meg” akkor kicsit zavarba jott
-    Ambon korul lattam balnat 2x is
-    Ambonnak van egy kulonleges “termeke”, ez a gyongykagylobol kifaragott kep. Eloszor nagyon gicsesnek talaltam Jezust meg mindenfele mas dolgokat kifaragva a kagylo belsejebol de kesobb mikor kozelebrol megneztem, nem volt bennuk egy hiba sem es angyon aprolekos munkaval volt kifaragva. Lehet, h csak napszurast kaptam vagy hozzaszoktam a mindennapos latvanyahoz de mire eljottem Malukubol nagyon is megtetszet.
-    Masodjara a ferrym csak 3 napot keset  igy otragadtam Ambonban
-    A legitarsasag elveszitette a taskam
-    Ettem sultgalambot tiram szosszal



Imadom az indo szobrokat. Olyan pocsekok,h az mar vicces!

Szabadsagharcos szekrekedeses mutraval

Nem tom ki volt az az idiota politikus aki kitalalta, h Ambon
melle nagyba kiirjak a partra,h Hollywood

Az Ausztral WWII temeto es emlek park.
Nagyon szepre sikerult a hatalmas fakkal

Fincsi juice

Na es a galambsultem.

Muszklis neni Ambonbol.