on Tuesday 9 August 2011











 Indonesia – Sulawesi – Togean Islands

Minnel jobban telik az ido annal jobban hianyzik ez a hely. Ez volt az elso megalom a Togean szigeteken es mint kesobb kioderult a legjobb hely is mindkozul. A sziget Bomba falutol kb 1 km fekszik.
Kepzelj el egy 200x50m-es haromszogu szigetet aminek nagyreszet es az egyik hosszabik oldalat meszko sziklak boritjak. A masik hosszu oldalt koko(feher homok a Remi szotar szerint) part elotte koralzatony. A kisebbik oldala is koko part viszont ahol a 2 koko part talalkozik pont a csucsken egy  ujabb meszko szikla fekszik, amire epult egy etterem. A sziget meszko nelkuli kozepen a kokuszfak arnyekaban bujik meg a 7 fahaziko es egy extra a meszko tetejere van epitve (ez volt az enyem).
Tokeletesen gyonyoru hely, eleg messze a falutol ahoz, h ne zavarjon semilyen zaj es a kilatas BOMBAZTIKUS!
De ugyebar egy ilyen elszigetelt gyonyoru es exkluziv helynek meg is van az ara. Szemelyenkent 100.000rp/nap azaz 37ron(9euro), napi 3 kajaval ami nagyreszt frissen fogot halbol rizsbol zoldsegekbol es spagetti szeru tesztabol alt. De azert a szemtelen arat a tulaj(nemsokara irok rola is) aval kompenzalta,h snorkelling meg mindenfele mas kiruccanasokat kinalt szamunkra a privat motoros csonoakjaival 25.000rp-t(9ron).A truk az volt, h ha kevesebb mint 30min az ut a celpontig, akkor nem kell fizetnunk es ha valaki legalabb 10 napot tolt a szigeten annak ingyen van az osszes trip. Pofatlansag mi?
Na szoval a tulaj akit Ismaelnek hivnak egy nyugdijas koru de meg dolgozo noverke. Az utobbi evekig a szigeteken o volt az egyetlen gyogymester. Ma mar van egy fiatal orvos is de senki se bizik meg benne mert a helyiek szerint nincs eleg tapasztalata.En erre eloszor azt mondtam, h jajdebutak ezek az emberek, de miutan meghalottam, h nem egy egyetem ajanl 3 ev utan doktori diplomat semilyen standardok nelkul, kicsit elgondolkoztam a helyiek tanulatlan nezetein.
A tobbi szigetlakokal osztottunk es szoroztunk de sehogy nem tudtuk felfogni Ismael uzleti fogasait. A szigetet valamikor 1985-7 korul vette meg azert mert volt rajta 20valahany kokuszfa, ekkor az ara 300.000rp volt ami a mai arfolyam szerint kb ket nullaval tobb kell,h legyen. Eloszor egy par szobas motelt nyitot a faluban majd egy turista lany azt javasolta neki,h epitsen egy masikat a szigetre. A szalo a lanyrol kapta a nevet a Lisa es a sziget neve Poya.
Kesobb ugy dontot, h halgat a lanyra ami eleg jo otletnek bizonyult es elkezdet fahazikokat epiteni a szigetre. Na es most jonnek az erdekes dolgok: 6embert alkalmaz akiknek sejteseim szerint fejenkent 600.000rp (220ron) fizet, ez az atlagos fizetes, mivel csak 8 hazikoja van es ugyebar a turistak szama a szezontol is fug + az arban a kaja is benne van, ez a sziget nem olyan jovedelmezo szamara mint ahogy azt az ember hinne. Az evek soran akadt egy par ember aki meg akarta venni a szigetet, nem reg majdnem 50.000$ es egy masik ember pedig 70.000$ ajanlot a szigetert de Ismaelnek esze agaban sincs ezt eladni semmi penzert. Az igazsag az, h az o araival es kiadasaival meg egy eletet is leelhetne akkor se csinalna 70.000$. Szerintem 2 oka van megtartani a szigetet, mert mar oreg es ha nyugdijas lesz nem akar unatkozni + 6 falusinak ad munkat.  Mine e mellet nagyon kedves hazigazda volt, mig mas boss huzza az orat ha a vendegek kernek tole vmit(mondjuk mas kajat) o majd ki ugrott a borebol ha meghalotta h ha vmire szugsegunk van vagy ha vmit mashogy szeretnenk.
A gyonyoru hely, a ajo ido es a helyeik vegtelen kedvessege az en listamon a nr 1 re helyezte ezt a kis szigetet. Es evel nem csak en vagyok igy,nem egy emberrol halottam akik ott ragadtak a szigeten pl: talalkoztam egy oreg francia hazasparral, ok 41 napot toltottek el it, egy masik kanadai srac ugy gondolta,h a par napra tervezett pihenes helyet 3 hetet tolt itt, egy nemet hazaspar meg egy masik nemet nyugdijas is ugyanigy jart es az 1-2napbol 10 let. Na meg a Remi nevezetu suhanc-csavo is 2nap helyet 5 maradt. Amugy az eddigi rekord az 58nap volt.

 
 

Ugye veszed,erzed,erzekeled azt,  h napsutes,baranyfelhok,szivarvany
 es sajtbol hold egyszerre van az egen a Togeanokon!

A meszko  sziklak tetejen fekudt az en bungalom.

Az en kis kuckom

Na es ilyen volt a neplemente a teraszomrol.


Kokopart nr1

Az etterem a 2 kokopart kozzot.

 
Kokopart nr2
Kokopart nr2


Hazi keszitesu szigonypuskaval fogtam ezeket a fincsi halakat


Elso snorkelling tripunk.


A konyha meg a kedves vendeglatok