on Friday 26 August 2011





 Indonesia – North Maluku - Ternate

Fustolgo vulkanok, harcias szultanok, szegfuszeg es szerecsen dio ami meghatarozta Ternate es a mellete fekve Tidore szigetek tortenelmet. Bar csak Ternatet volt szerencsem meglatogatni de mind ket sziget morzsaszemnek szsamit a par kilometter levo Halmahera szigettol. De megis ez a 2 kis sziget tartotta rettegesben az egesz kornyeket. Hogy lehet ez? Ugy,h a szegfuszeg es a szerecsen dio errolo a 2 kis paranyi szigetrol szarmazik. Bar ma mar mindenhol meg lehet mind 2 fuszert venni de a kozepkorban csakis itt lehetett beszerezni ezeket. Fuszerkent, tartositoszerkent es orvossagkent hasznaltak oket. Viszont mind ket sziget szultanjai voltak olyan hulyek,h azt a temerdek vagyont amit ebbol szereztek az egymas elleni harcra pazaroltak. Meg is lett ennek a hatranya mikor jottek a Portugalok majd Spanyolok es vegul a mindent elsopro, gonosz, verengzo es nagyoru Hollandok.
Tudom tul sok a tortenelem lecke es unalmas is szoval a szigeten van egy 1721m es vulkan ami neha kitor es a mellete fekvo Tidoren is 2 vulkan talalhato, ami nagyon egyedive teszi a kilatast es a varos hangulatat a regi szultani kratonnal egyut.
Amit a szultanbacsirol tudni kell:
-    O mar oreg,nagyon oreg
-    Jobban tisztelik mint maga az elnokot
-    Ha o aztmondja,h ez igy van vagy ugy lesz akkor az ugy is lesz meg akkor is ha az torvenyellenes pl: szerencsejatek
-    Minden szulinapjan nagy buli van

Sajnos voltam olyan szerencsetlen,h 4 nappal a nagy szulinapi zsur elott hagytam el a szigetett. Aprilis 4en lett volna a n agy tutibuli de mar elotte egy honappal erezheto a hangulat mivel a party egy egesz honapon at tart!
Este 6-7 fele egy hosszu es forgalmas utca teljesen megszabadul a minennapi autoktol, motoroktol es helyebe szerencsejatek satrak, budos durian arusok es kajaldak kerulnek.
Sokkolo volt szamomra,h mindenki ugyessegjatekokat jatszik par doboz cigiert(ezt volt a fonyeremeny),nagy uveg Colaert, 1l olajeret vagy 1 kilo cukorert. De ha jobban belegondolok othol csak egy nyamvadt kinai plusmacit kapok, amit a kutyam szettep vagy ajandekba adok valakinek akinek nem akarok draga karacsonyi ajandekot venni es majd o kidobja azt a szemetbe. Hat akkor mar inkabb kell az az 1l olaj!
De voltak jobb nyeremenyek is, mint pl mobil meg laptop. Ennek a jateknak a lenyege,h egy horgaszbot zsinorjara akasztot karikat ugy helyezzek ra egy kis Colas uvegre,h ne verjem le rola a gyufaszalat. A srac aki a jatekot uzemeltette a fule koze akasztotta a horgaszbotot es kez nelkul jatszotta vegig. Ne ekkor mondtam en,h “Jol van tati,na most megcsinalom a szadat es 6 laptopot viszek haza” , gondolta a paraszt!
Persze nem ugy sikerultek a dolgok mint a nagyfulu indo testveremnek es meg 10 jatszma es tobb mint 30min vacakolas utan sem tudtam meg egy nyavajas dobozos teat se nyerni nem beszelve a laptopokrol.


Szep nagy mecset


Szultani palota

Sokkolo, de igen van ilyen! Karaoke Mobil!

Szerencsejatek. A gonyeremeny 2 uveg Sprite volt




Popeda: nyulos izetlen valmi amit hal levesbe martasz. Nem ragod nem kostolgatod csak hagyod,h  ez a sos takonyhoz hasonlo ize lecsosszon a torkodon.


 

 
Reggel

Delutan

 
AZ indonezek nagyon szeretnek enni.